Кулинарный словарь

Кулинарный словарь

стакан — glass, tumbler

стерлядь — sterlet
стол на двоих — table for two
стручковая фасоль — French beans
судак — zander, pikeperch
суп — soup
суфле — souffle
сухари панировочные — bread crumbs
счёт — bill
сыр — cheese
сыр твердый — hard cheese
сыр творожный — curd cheese
сыр филадельфия — cheese Philadelphia
сырный шарик — cheese ball
сырой — raw, uncooked; green, unripe
тарелка — plate
твиль — tuile
творог — curds, cottage cheese
телятина — veal
тесто (для хлеба) — dough; (для пирогов и др.) pastry
тесто фило — filo pastry
тимьян — thyme
толчёный — pounded, crushed; (дроблёный) ground; (толчёный миндаль) — ground almonds
томаты конфи — tomatoes confit
томаты черри — cherry tomatoes
топленое масло — melted butter
торт — cake
убирать/убрать со стола — to clear the table
уварить — to boil down
углекислый аммоний (карбонат аммония) — ammonium carbonate
ужин — dinner, supper, evening meal
ужинать/поужинать — to have dinner/supper, to dine
уксус — vinegar
форель — trout
фарш — stuffing; (мясной) minced meat; (для колбас) sausage meat
фасоль — haricot beans (French / kidney beans); (стручковая фасоль) French beans
фенхель — fennel
филе — fillet; (рыбное филе) filleted fish
формировать (придавать форму) — to form, to shape
фритюр — frying fat
фрукт — (piece of) fruit
хлеб — bread
хотеть есть — to be hungry
хотеть пить — to be thirsty
цветная капуста — cauliflower
цедра — rind
цукини — zucchini / courgette (in New Zealand, South African, and British English)
чай — tea
чашка — cup
черешня — cherry; cherries
чёрная смородина — black currants
чеснок — garlic
чечевица — lentil(s)
чистить (фрукты, овощи) — to peel; (орехи) to shell; (рыбу) — to scale
чистить и потрошить рыбу — to clean and gut fish
чистить курицу — to clean chicken
чистить посуду — to scrub (scour) dishes
шампиньон — champignon
шафран — saffron
шиитаке (гриб) — shiitake
шпажка (шампур) — skewer
шпинат — spinach
эскабеш (соус) — escabeche sauce
эссенция — essence
яблоко — apple (The parts of an apple are the skin, the flesh, the core, the seeds, the stem, and the leaves.)
яйцо — egg
пить/выпить — to drink
пища — food
пищевая пленка — food plastic foil
пластина — slice
по вкусу — to one’s taste
подача — serving
полукольцо — semicircle
полуфабрикат — half-finished / semi-finished product; (пищевые полуфабрикаты) — prepared food, convenience foods
помидор — tomato
помидоры (томаты) конфи — tomatoes confit
помидоры (томаты) черри — cherry tomatoes
посыпать — strew (with), powder (with); sprinkle (with); (посыпать сахаром) — sugar, (посыпать солью) — salt, sprinkle with salt
пресное тесто — unleavened dough
приправа — seasoning; relish, condiment
припускать — to simmer
пробовать/попробовать — to try, to taste, to sample
проваривать / проварить — to boil thoroughly
промывать (тщательно мыть) — wash (well / properly / thoroughly)
пропаривать — to steam (thoroughly)
пшеница — wheat
пшеничная мука — wheat flour
пюре — puree;
картофельное пюре — mashed potatoes, potato mash
яблочное пюре — apple sauce
радиччо / радиккио (салат) — radicchio
разрыхлитель — baking powder, leavening agent
раскатывать — roll (out); (раскатывать тесто) roll out the paste
распускать (растворять в жидкости) — dissolve; (растапливать) — melt
ржаной — rye
рис — rice
рисовая бумага — rice-paper
розмарин — rosemary
рукола — rucola, rocket, roquette, arugula, Eruca sativa
рулет (из мясного или рыбного фарша) — roll; (мясной рулет) — beef roll, meat loaf; (кондитерское изделие) — Swiss roll; (окорок) — boned gammon
рыба — fish
рыбное филе — filleted fish
салат — lettuce; salad
самбук — elder; fruit-and-eggwhite jelly
сахар — sugar
сахарный песок — granulated sugar
сахарная пудра — powdered sugar
свежий — fresh
свёкла — beetroot
свинина — pork
сгущенное молоко — condensed milk
сельдерей — celery
семга — salmon
сидр — cider
сироп — syrup
сковородка — frying pan
слабый — weak
сладкий — sweet
слива — plum
сливки — cream
сливочный крем — buttercream (butter cream)
смазать — to smear (with)
смесь (результат смешивания) — mixture; blend; mix
сметана — sour cream
смородина — currants; (красная / белая / чёрная смородина) — red / white / black) currants
соевый соус — soy(a) sauce
сок — juice; (растений) — sap (берёзовый сок) — birch sap / wine; (фруктовые соки) — fruit juices
солёный — salty; salted; pickled
соль — salt
сорбет (сорбе) — sorbet
соус — sauce; gravy; dressing
соя — soya
специи — spicery, spice(s)
07:37
Нет комментариев. Ваш будет первым!